W dniach 26 i 28 września 2023 r. odbyły się Borowiackie warsztaty kulinarne, które były pierwszą formą wsparcia realizowaną w ramach projektu pt. „Aktywność na TAK”. Warsztaty skierowane były do 20 uczestników projektu.
W dniu 26 września podczas warsztatów serwowane zostały dania obiadowe kuchni borowiackiej. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z wielką starannością, pomysłowością
i zaangażowaniem sprawiły, że potrawy gotowane podczas warsztatów goszczą już w nie jednym domu naszych uczestników. Po daniach obiadowych nadszedł czas na dania deserowe. I tym razem niezawodne Panie z Koła Gospodyń Wiejskich sprawiły, że 28 wrzesień stał się dniem pełnym słodkości.
Uczestników projektu czekały również niespodzianki. Na spotkaniach można było wykonać stroiki jesienne oraz ozdobne świeczniki.
Wszystkim uczestnikom warsztatów dziękujemy za obecność, a Paniom prowadzącym za profesjonalne przygotowanie warsztatów.
Projekt objęty grantem realizowany w ramach Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność na lata 2016-2023 „Dekel do borowiackiej grapy” wdrażanej przez Partnerstwo „Lokalna Grupa Działania Bory Tucholskie” jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.